Cetățenii, mai eficienți decât guvernul…

În ziua în care Prim-Ministrul Ion Chicu anunța că echipamentrul așteptat din China (de vreo 3 săptămâni), pentru dotarea spitalelor în lupta lor cu coronavirusul de tip nou ”s-a pierdut pe drum”, un grup de tineri dota spitalul rational Criuleni cu echipament pentru care au strâns bani într-un timp record și au achiziționat cele necesare de la producători sau distribuitori din Republica Moldova. Criuleneanca Cristina Cerlat a inițiat absolut spontan și a coordonat achizițiile cu șeful spitalului, astfel că într-o săptămână a procurat punctual mai multe feluri de echipamente necesare pentru a-i ptoteja pe angajații din sistemul medical implicați, din data de 6 aprilie, în lupta cu infecția Covid-19.

Raport campanie

”Est-Curier” a stat de vorbă cu Cristina Cerlat pentru a afla detalii. Ea a venit de la București să-și viziteze părinții, împreună cu doi copii ai săi, dar între timp s-au închis granițele și au rămas cu toții în izolare, în or. Criuleni. Ideea unei campanii de colectare de fonduri i-a venit în timp ce privea știrile, din care aflase că din vreo 500 de persoane infecate, tocmai vreo 50 erau angajați ai sistemului de sănătate. Răsfoind Facebook-ul, văzuse o informație despre ecranele protectoare, numite viziere, și s-a gândit că ar putea ea, farmacistă de specialitate, cu mama asistență medicală, să procure și să doneze câteva spitalului din Criuleni, din veniturile sale personale. Dar îi mai venise un gând, că întrebând și pe alții, poate se mai alipesc doritori să facă un bine. Nu a avut nici o experiență de a organiza campanii, dar după ce a împărtășit ideea sa cu criulenenii, a primit o avalanșă de propuneri și o mulțime de aliați, de pe loc și din diaspora, la fel criuleneni, care au avut încredere în ea și intenția sa. Așa, la 4 aprilie lansa ideea de a procura ecrane, la 6 aprilie a raportat că are peste 12 mii de lei adunați și 50 de ecrane deja procurate, iar la 10 aprilie anunța oamenii că s-au strâns peste 17 mii de lei și că pe lângă viziere, a mai adus mănuși și botoși (bahile) lungi, iar de 9 mii de lei a procurat 150 de combinezoane de protecție, de model coordonat cu medicii implicați în îngrijirea bolnavilor de covid.

”Absolut deloc nu m-am așteptat să răspundă atâta lume! Eu de 10 ani am plecat de aici și, nici nu-mi prea dădeam seama cum e lumea de la noi! Am rămas foarte plăcut surprinsă când îmi veneau propuneri, întrebări unde să doneze. A trebuit să caut ajutorul oamenilor ca să stabilesc un loc unde să doneze, că eu nu puteam ieși din casă, cu doi copii mici. Am organizat totul prin telefon din foișorul din curte, în timp ce lăsam copiii în grija părinților mei. Am vorbit cu persoane pe care le cunosc în Criuleni, și am găsit magazinul ”La Ilinca” cel mai potrivit loc pentru donații. Oamenii veneau acolo, lăsau banii cash, semnau într-o listă că au donat. Cred că în trei zile s-a adunat o sumă de la care am rămas efectiv șocată – peste 10 mii de lei, alte două mii au transferat criuleneni de peste hotare, iar întro săptămână am depășit suma de 17 mii de lei!” – povestește Cristina despre experiența sa. Când și-a dat seama că din ce a adunat poate  procura mai mult decât 50 de viziere, care era scopul său inițial, consultându-se cu directorul spitalului, Serghei Halipli, pe lângă viziere, au procurat mănuși lungi, botoși (bahile) lungi, și 150 de combinezoane speciale cu glugă și închidere până sub bărbie. Din suma de 700 de lei rămasă a mai spus că va procura dezinfectanți, tot pentru spital. ”Deși nu mai accept bani, am anunțat că am încheiat campania, oamenii din diasporă continua să-mi scrie, să-mi propună ajutor, și pentru toți este foarte important ca aceste ajutoare să fie fix pentru spitalul nostru, nu pentru altele”, zice tânăra.

Cristina Cerlat a făcut publice listele donatorilor și facturile fiscale pe care sunt trecuți banii adunați de oameni. Fiind și ea cadru medical (farmacistă și absolventă a Universității de medicină ”Carol Davila” din București), care s-ar fi putut afla în rândurile celor ”din prima linie”, dacă nu era concediul de maternitate, ar vrea să transmită tuturor mesajul, că ”În asemenea momente grele pentru societate nu exista ai noștri și ai voștri, trebuie sa ne mobilizăm și sa acționăm împreună, ca să putem depăși aceasta problemă, de-a dreptul mondială. Doar uniți putem facem față situației!”.

Mesajele de mulțumire din partea celor pentru care au manifestat oamenii atâta grijă au fost sincere și multe. Aliona Novakovskaya, medic-infecționist, șefa secției boli contagioase, a scris în grupul virtual al orașului Criuleni, pentru donatori: ”Angajații secției Covid exprimă profundă recunoștință fiecărui om care a participat la procurarea obiectelor de protecție personală. Vă mulțumim mult!  Vă mulțumim pentru că aveți grijă de noi! Plecăciuni adânci fiecăruia dintre Dvs! Acest ajutor nu doar ne protejază, dar ne ridică moralul și ne motivează să mergem înainte și să ne facem datoria! Sănătate dumneavoastră și tuturor celor apropiați! Mulțumim!”

Serghei Halipli: ”Sunteți foarte bravo! Vă mulțumim!”

 S. Cernov

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *