Ceapa coreeană ar putea fi cultivată şi în Moldova

Un grup de antreprenori din Coreea de Sud a fondat o întreprindere în Republica Moldova şi intenţionează să promoveze în rândul agricultorilor de la noi soiuri de ceapă de toamnă şi tehnologiile de cultivare a acestora.

DSCN3354

Oaspeţii prezintă avantajele colaborării cu firma coreeană

Choi Eun Gyu, Han Eunjong şi Son Hyunchol, ajutaţi de oxenteanul Andrei Gondiu, au adunat un grup de antreprenori agricoli din raionul Dubăsari pentru a le prezenta câteva soiuri de seminţe de ceapă albă, înregistrate în Coreea de Sud  care, după părerea lor, ar putea fi cultivate şi în Republica Moldova.

Coreenii nu sunt la prima vizită în ţara noastră şi observările făcute asupra climei şi solului din Republicii Moldova le permit să aibă certitudinea că seminţele coreene, semănate la începutul toamnei, din care rezultă roade foarte înalte la începutul verii, îşi pot găsi fani în ţara noastră.

Son Hyunchol este agronom de profesie şi a demonstrat colegilor din raionul Dubăsari fotografii şi filme despre tehnologia de cultivare a cepei în ţara sa. Întreprinderea la care munceşte în Coreea produce anual cca 50 t. de seminţe, iar pentru a-şi lărgi piaţa de desfacere a acestora, coreenii au încercat şi, în opinia lor, cu succes, să cultive leguma în ţări precum Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia, Ukraina, iar acum ar dori să încerce şi în RM.

În Kîrgîzstan, spunea vorbitorul, un singur agricultor a riscat să colaboreze cu producătorii de seminţe, dar când acesta a recoltat ceapa, o săptămână întreagă toate mediile TV din ţară au relatat despre succesul său. Particularităţile cultivării cepei de toamnă, spunea Son Hyunchol, sunt semănatul în lunile august sau septembrie, rezistenţa soiurilor la temepraturile foarte scăzute din perioada iernii, recoltarea devreme, când preţul de piaţă al cepei este cel mai înalt – lunile mai-iunie.

Calităţile gustative ale cepei de iarnă, în opinia specialiştilor coreeni, sunt bune, iar roada nu necesită condiţii de păstrare îndelungată. Plantaţiile de ceapă de toamnă nu necesită tratare cu erbicide, pentru că în perioada de iarnă buruienile nu se dezvoltă, este redus şi necesarul de braţe de muncă. Pentru a optimiza procesul de cultivare, sud-coreenii au inventat şi semănători multifuncţionale, demonstrate în cadurl întrunirii, care, de altfel, au trezit interesul agricultorilor specializaţi în creşterea cepei. Utilizarea semănătorilor de  precizie reduce cantitatea de seminţe până la 2,5 kg/ha şi nu este nevoie de lucrări de rărit. Câmpul trebuie neapărat să fie irigabil.

DSCN3353

Agricultorii dubăsăreni prezenţi la prezentare

Agricultorii din Coreea mai spun despre conaţionalii lor că obişnuiesc să consume cca 33 kg. de ceapă per locuitor, şi o consumă doar pe cea măşcată. Din ceapa măruntă se prepară şi se ambalează suc, amestecat cu sucuri din alte fructe sau legume, sau se prepară condiment de ceapă, un fel de ceapă deshidratată, care poate fi adăugată în orice mâncare, dar nu miroase ca ceapa proaspătă.

Andrei Gondiu de la Oxentea, Dubăsari, care este şi angajatul companiei respective, a semănat un lot experimental de ceapă coreeană toamna trecută, iar despre rezultate va comunica celor interesaţi la începutul verii.

S. Cernov

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *