Casa de cultură din Coşniţa – exemplu de încredere

La 9 iulie, în casa de cultură din Coşniţa, renovată din fonduri europene, s-a desfăşurat ediţia a cincea a Festivalului Folcloric Internaţional „Nistrule, pe malul tău”. Alaiul artiştilor locali şi celor invitaţi la festival din alte localităţi a parcurs piaţa din centrul comunei Coşniţa, demonstrând spectatorilor costumele naţionale specifice zonelor de unde au venit.

DSCN2423

Pe scena casei de cultură, care după renovare a primit statut de raională, au evoluat orchestra de muzică populară “Gh. Murga” din raionul Dubăsari, formaţia folclorică “Nistrenii” din Doroţcaia, ansamblul de dansuri populare “Veselia” din Chişinău, ansamblul de dansuri populare “Ţărăncuţa” din s. Slobozia Duşca, Criuleni, ansamblul folcloric sin s. Paşcani, Hânceşti, formaţia “Rotunda” din s. Vorniceni, Străşeni. La festival au fost invitate şi colective de artişti amatori din satele moldoveneşti Grigoriopol şi Harmaţca, dar aceştia s-au pornit la festival îmbrăcaţi în costume naţionale şi grănicerii le-au interzis ieşirea din aşa-zisa rmn.

În holul casei de cultură au fost vernisate şi expoziţiile meşterilor populari, dar şi a unor agenţi economici din raion.

La festival au fost prezenţi Iurie Leancă, prim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, viceprim-ministrul pe problemele reintegrării ţării, Pirkka Tapiola, şeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident al ONU şi Reprezentant Permanent al PNUD în RM. Fiecare dintre oaspeţi a rostit mesaje de salut, iar Nicola Harrington-Buhay a vorbit pentru coşniţeni în limba română.

DSCN2404

Grigore Policinschi, preşedintele raionului Dubăsari, a salutat prezenţa înalţilor oaspeţi la evenimentul de inaugurare a casei de cultură şi la deschiderea festivalului şi a apreciat acest fapt ca un gest de susţinere a oamenilor care locuiesc pe malul stâng al Nistrului, a acestei părţi componente a Republicii Moldova. Faptul că împreună cu Uniunea Europeană a fost renovată casa de cultură, construită în anul 1939, în opinia lui Policinshi, este o premisă de dezvoltare a relaţiilor culturale cu vecinii, ceea ce sporeşte încrederea între cetăţeni din diferite formaţiuni administrativ-teritoriale.

“De astăzi acest local devine un centru cultural comun al artiştilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Prin finanţarea lucrărilor de reconstrucţie a acestui edificiu, Uniunea Europeană aduce beneficii concrete oamenilor de pe ambele maluri. Există alte 11 proiecte de infrastructură socială care sunt realizate în raionul Dubăsari, în parteneriat cu PNUD şi care îmbunătăţesc calitatea vieţii oamenilor din regiune”, a menţionat Ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Moldova.

La festival au venit şi colective artistice din Ukraina, din Krîjopol, regiunea Vinniţa. Conducătorul delegaţiei ucrainene, Vasilii Sociuk, şef adjunct în secţia relaţii externe din cadrul administraţiei regionale Vinniţa, întrebat despre semnificaţia evenimentului, a spus:

DSCN2425

“Îmi pare foarte bine că raionul Dubăsari a găsit posibilitate să demonstreze azi un fapt realizat – implementarea acestui proiect în urma colaborării cu Uniunea Europeană. Consider că integrarea europeană este o cale sigură pentru Republica Moldova. Părerea mea personală – eu am observat că Moldova merge puţin înaintea Ukrainei, cu toate că ni se pare că situaţia din ţara noastră frânează puţin parcursul european al ţării voatre. Apreciem mult raionul Dubăsari şi conducerea raionului şi credem că sunt cei care ne arată cum să mergem şi noi pe calea aceasta. Considerăm că exemplul de dezvoltare a părţii moldoveneşti a raionului Dubăsari, va fi unul pozitiv pentru raionul Dubăsari aflat în componenţa republicii autoproclamate transnistriene. Eu sunt reprezentantul raionului Krîjopol, din regiunea Vinniţa, în euroregiunea “Nistru”, şi voi contribui la diseminarea informaţiei despre schimbările şi succesele Republicii Moldova nu doar între colegii din euroregiune, dar şi în regiunea Vinniţa”.

Dubasari

Casa de cultură din Coşniţa a fost renovată în urma colaborării Consiliului raional Dubăsari cu Uniunea Europeană şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în cadrul programului “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii. Acesta este unul din cele 12 proiecte de infrastructură socială realizate de către acest program în raionul Dubăsari, în ultimii doi ani, suma investiţiilor crescând până la 1 mln 168 de mii de Euro.

S. Cernov

În imagini: aspecte de la eveniment

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *