Încă o carte

Pornit din ținutul criulenean, Alexandru Valeriu Moraru, istoric-arhivist, publicist, șef serviciu în Biblioteca Centrală, ține penița pe pulsul istoriei și ne ajută să descoperim adevărurile despre care nu se vorbea oficial. Recent a văzut lumina tiparului o nouă ediíe îngrijită de el – “ADEVĂRUL DESPRE ODESA SUB ROMÂNI. Mărturii ale localnicilor, documente și materiale”.Moraru

Anatol Petrencu, dr. hab. profesor universitar în prefața cărții spune că ”Această culegere de materiale și documente de arhivă are drept scop, să demonstreze adevărul istoric a perioadei de timp cât municipiul Odesa s-a aflat sub administrație românească. În respectivul volum au fost incluse mărturii ale localnicilor din această perioadă (în limba originalului și cu traducere în română); câteva documente de arhivă depistate în Arhiva Națională a Republicii Moldova; copia după originalul brevetului de conferire al titlului de Doctor Honoris Cauza al Universității din Odesa, doctorului în științe juridice Gheorghe Alexianu. Autorul a considerat binevenită și introducerea în acest volum a publicației Primăriei Municipiului Odessa „În slujba Țării (al doilea an de gospodărie românească la Odessa (16 octombrie 1942-16 octombrie 1943), apărută în oraș în 1943. În această publicație, cu lux de amănunte se demonstrează succesele, dar și problemele dezvoltării economice și social-culturale ale administrației românești în Odesa. Pe bună dreptate, editorul consideră că volumul va avea priză la specialiști și la cititorii care au îndrăgit istoria adevărată, fără falsuri și legende kominterniste.”

Până în prezent Alexandru Valeriu Moraru a semant 15 cărți pentru reîmprospătarea memoriei neamului. Cine are ochi – să citească, cine are urechi – să audă ca să nu se rătăcească și să iasă din mreaja falselor insinuări ale intereselor politice.

E. Chiriac

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *