Reversul fumatului

             Fumatul este un fenomen pe care îl putem observa zilnic, care în popor se mai numește ”a bea tutun” sau “a duhăni”. Toți cunoaștem acest fenomeni și campaniile de antifumat de care mulți deja au reușit să se sature, nu numai oamenii nefumători care sunt deranjați pentru viciul pe care îl practică alte persoane, dar fumătorii, asupra căror aceste campanii au impact foarte mic sau nul. Dar de ce asupra a unui număr așa de mare de fumători aceste campanii au o influență nesemnificativă? Eu nu am observat ca în aceste campanii să se spună despre iluzie de reducere a stresului ce o au fumătorii, și după niște interviuri am înțeles că mulți dintre fumători nuștiu despre aceasta, iar după tot aceleași interviuri unii fumează numai din cauza că cred că se calmează, Rezultă că în aceste campanii nu sunt arătate toate aspectele necesare de știut a acestui viciu.212

             Toți știm impactul negativ a fumatului (iar dacă nu, putem să ne familiarizăm cu acestea aici https://ro.wikipedia.org/wiki/Efectele_consumului_de_tutun_asupra_sănătății). De ce reducerea stresului în timp ce fumezi e doar o iluzie? Pentru cei care nuștiu ce este șevrajul se pot informa despre acesta aici https://ro.wikipedia.org/wiki/Sevraj, eu pot spune că șefrajul este când în perioada de pauză față de un drog apar afecțiuni fizice și psihice, dintre care fac parte insomnia, creșterea apetitului, slabă capacitate de concentrare, depresia ș.a., Atunci de ce fumătorii cred că fumatul reduce stresul? După cum am spus mai sus drogurile (dintre care nicotina din țigări tot face parte) pot provoca șefraj, iar când fumătorii ”duhănesc„ ei doar reduc temporar neplăcerile provocate de șefraj și astfel apare iluzia că fumatul reduce stresul. Dintre lista de afecțiuni provocate de șefraj mai face parte și iritabilitatea. Iritabilitate este sinonim cu cuvântul nervozitate (https://www.dictionardesinonime.ro/?c=iritabilitate) ceea ce în corelație cu niște surse (https://ro.medicineday.info/12814-stress-smoking-and-heart-disease.html, https://www.jw.org/ro/biblioteca/reviste/g201103/Ce-ar-trebui-să-ştiu-despre-fumat/) rezultă că fumatul provoacă creșterea nivelului de stres pe plan lung în organism și de fiecare când fumezi îl aduci pe o perioadă scurtă la nivelul unui nefumător. Dar de ce îți aduci ”aproape„ nivelul stresului ca la un nefumător? De ce nu total? Cum am menționat mai sus, însăși fumatul crește iritabilitatea ceea ce înseamnă că nivelul stresului la fumătorii, analogic cu niște valuri, își cresc și scad starea generală de stres, dar cu fiecare val oceanul își crește volumul ceea ce înseamnă că valurile vor crește tot mai mari, provocând o dependență mai mare din cauza nicotinei și efectul imitat de calmare provocat de șefraj se va intensifica.

             Din toate cele spuse anterior putem ajunge la ideia că fumătorii începători încă nu sunt dependenți (dar pot fi într-un timp foarte scurt), adică șevrajul e prea nesemnificativ ca să poată provoca această iluzie. Atunci de ce oamenii încep să fumeze? 80% din fumătorii adulți au început să fumeze când erau adolescenți (https://www.desprecopii.com/info-id-1447-nm-Adolescentii-si-fumatul.htm). Mulți dintre adolescenți fumează pentru ca să se creadă mai maturi(chiar și dacă nu doresc să recunoască asta), pentru că le place să încalce regulile sau pentru ca să pară mai autoritari față de prietenii săi, astfel ei din adolescență încep să fumeze fără să simtă iluzia reducerii stresului și creând dependență. După statistică, în fiecare minută 4800 de adolescenți fumează pentru prima data. Fumatul cum a fost menționat mai sus aduce la o slabă capacitate de concentrare, din asta rezultă că fumatul poate provoca dificultăți la asimilarea programului școlar sau la îndeplinirea cerințelor profesionale a angajaților. Pot spune că după niște observări am ajuns la concluzia că la majoritatea elevilor fumători se observă o scădere a rezultatelor școlare și o prezență cât mai rară în cadrul școlii.

             La final aș vrea să spun că nu trebuie de crezut orbește în tot ce v-am povestit mai sus, puneți totul sub semnul întrebării, controlați sursele externe prezente în material și nu credeți în tot ce se spune pe internet. Cei care au obiecții, cei care au propuneri la această temă sau cei care vreau continuarea acesteia îi invit în comentarii. Iar fumătorilor le doresc să tragă o concluzie din acest material și o viață sănătoasă.

Motricală Alin

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *