Sfinţită cu hramul Sf. Nicolae

După aproximativ opt ani de studii într-un local încălzit insuficient pe timp de iarnă, în anul curent elevii şi profesorii Şcolii de Arte din Criuleni au, în sfârşit, condiţii bune pentru a desfăşura lecţiile.

P1100856De câteva săptămâni vioriştii nu mai suflă în degete şi pianiştii nu-şi mai pun mănuşile, când se apucă de exersat, iar profesoarele au renunţat la pâsle, pe care le aveau procurate special pentru a face faţă frigului la ore. Pentru că au reuşit instalarea unui sistem autonom de încălzire, angajaţii şi discipolii instituţiei, împreună cu părinţii elevilor şi funcţionarii responsabili de gestionarea instituţiilor din oraş, au invitat un sobor de preoţi şi au sfinţit lucrarea oamenilor, întru propăşirea sufletească a copiilor, care vor beneficia de învăţământ artistic şi de acum încolo.

Natalia Coreţchi, profesoară de pian şi coregrafie, îşi amintea că în cele mai geroase zile, în anii precedenţi, putea îngheţa apa lăsată pe pervaz. Majoritatea din cei prezenţi la ceremonia de sfinţire a şcolii au recunoscut să sunt foşti elevi ai şcolilor de arte, iar preotul Vasile Pistrui a împrumutat saxofonul de la unul dintre elevi şi şi-a amintit de zilele când dedica mai mult timp muzicii, având şi experienţa de muzicant în orchestra de pe nava maritimă, pe care şi-a făcut serviciul militar. De altfel, şi vice-preşedintele Dionisie Urîtu, şi-a amintit de frumoasele sentimente ce pot copleşi un om atunci, când ţine în mână un instrument muzical, pentru că şi dumnealui a învăţat să mânuiască instrumente aerofone.

Natalia Dimitraşco, directoarea scolii, a menţionat aportul şi deschiderea Primăriei Criuleni şi Consiliului raional Criuleni în vederea soluţionării problemei încălzirii, or, alternative unui sistem autonom nu au mai rămas în or. Criuleni. Elevii au mulţumit oaspeţilor prin a le demonstra ce pot, pentru că au muncit mult, susţinuţi de colectivul de profesori, ca numele şcolii să sune bine la concursuri naţionale şi internaţionale, performanţe atinse în pofida stării precare a instrumentelor muzicale, de care actualmente dispune şcoala. În 2014 instituţia va împlini 45 de ani de activitate.

P1100871

Solicitat de „Est-Curier”, Mihail Zolotco, specialist pentru construcţii în primăria Criuleni, a spus că din bugetul primăriei, pentru sistemul de încălzire al şcolii, au fost alocaţi 256 mii 535 lei (costul cazangeriei). Din suma de 143 mii 390 lei, cât este costul noului sistem de încălzire, 63 mii 390 de lei au fost alocaţi din bugetul primăriei, celelalte 80 mii lei – din soldul Consiliului raional.

Svetlana Cernov

În imagine: sfinţirea localului Şcolii de Arte Criuleni, 14 decembrie 2013

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *