Primarii – împotriva „blatului” politic

Câteva ore în urmă s-au desfăşurat consultările publice ale celor opt proiecte de decizie incluse în ordinea de zi a şedinţei Consiliului Raional Criuleni de mâine, 9 februarie, 2021, care se anunţă a fi una extraordinară, convocată de către secretarul consiliului la cererea a 11 consilieri. Dumnealor (consilierii PSRM, PAS, PLDM, PUN, PCRM şi neafiliatul S. Ianenco) au depus un demers în acest sens, înregistrat cu nr. 166 pe data de 02.02.2021.

La consultări au participat şi consilieri, atât din rândul semnatarilor demersului, cât şi din cealaltă tabără. Au fost interesaţi să participe şi trei primari care au fost susţinuţi în alegeri de către Partidul Democrat din Moldova, şi care au venit să-şi apere interesele, pentru că în proiectul deciziei „Cu privire la alocarea mijloacelor financiare din bugetul raional” nu se regăsesc şi primăriile pe care le conduc ei şi nici colegii lor de partid, or, fiecare a scris demersuri, spunea Svetlana Racul, primara de la Boşcana. Dumneaei a fost susţinută şi de Vasile Gîrbea, primarul com. Paşcani şi preşedinte al ligii primarilor din r. Criuleni, care a spus că alocările din acest proiect au fost făcute pe criterii politicie, şi nu pe criterii de transparenţă şi maxmă necesitate. Să ţină piept avalanşei de întrebări au venit consilierii Nicolae Grati şi Andrei Rubanovici, de la fracţiunea PSRM, şi Valeri Burca, exponent PCRM.  Andrei Rubanovici a respins acuzaţiile, spunând că, de fapt, alocările propuse în proiectul de decizie ar fi pentru primăriile care „de un an de zile n-au primit nimic”, însă spusele sale au fost combăture vehement de către primarii prezenţi la consultări.

Apropo, primul subiect pe ordinea de zi al şedinţei de mâine (ora 10.00 în sala Consiliului raional) va fi cel cu privire la demiterea preşedintelui raionului, Pavel Spînu,iar în demersul semnat de 17 consilieri şi depus la 21 decembrie 2020 se menţionează că prezenţa sa în fruntea raionului este în detrimentul acestuia, că ar fi „o catastrofă”, şi altele. Pavel Spînu a respins acuzaţiile ce i se aduc, spunând, la consultări, că nota informativă „este neadecvată, este tendenţioasă şi nu reflectă  realitatea”, iar ordinea de zi pentru şedinţa de mâne „este o invenţie a consilierilor, care au un centru de comandă în altă parte, pe când aparatul preşedintelui pregăteşte o şedinţă ordinară, transparentă, cu consultarea fracţiunilor şi cu reflectarea adevăratelor necesităţi ale raionului”.

foto:criuleni.md

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *