Masleniţa – sărbătorită vesel şi colorat la Dolinnoe (video)

Pe 1 martie, locuitorii comunei Dolinnoe, raionul Criuleni, au serbat în centrul satului Masleniţa. Locuitorii din Dolinnoe, Valea Satului şi Valea Coloniţei – trei localităţi din aceeaşi primărie, al treilea an consecutiv se adună în scuarul din faţa primăriei şi încearcă să scoată în lume tradiţia care-şi are rădăcinile în secolele VII-VIII al erei noastre.

Sărbătoarea Masleniţa semnifica sfârşitul iernii-începutul primăverii, şi se întâmpla în ajunul echinocţiului de primăvară. În ritmuri muzicale, cu actori amatori deghizaţi în personaje haioase, cu bucate tradiţionale, cu izvar, ceai şi băuturi mai tari – aşa a fost sărbătoarea, care a lăsat impresii frumoase şi celor care o cunosc din familie, dar şi celor care au venit să participe pentru prima dată.

Lilia Prudnecionok: „E o tradiţie frumoasă, de petrecere a iernii şi de întâlnire a primăverii. La ortodocşi e şi duminica în care-şi cer iertare reciproc, înainte de a intra în post. Se adună rudele, la masă, se iartă unul pe altul. Eu toată săptămâna am făcut clătite. Joi la mine a venit nora, aşa cum e tradiţia, am mâncat clătite, plăcinte, colac şi am băut ceai, ne-am cerut iertare. Noi am mâncat clătite cu smântână, poporul rus obişnuieşte să le servească cu icre de peşte. Am pregătit şi clătite cu carne, „sacul fericirii”, pe care părinţii le duc copiilor. Am pregătit şi „muline” cu brânză şi suc de portocală, şi sushi din clătite, peşte roşu, orez şi mărar” – ne descrie dna Lilia bucatele pe care le vor servi doritorilor.

Fiindcă este şi secretar al consiliului local, Lilia Prudnicionok ne mai spune că în comuna Dolinnoe 85 la sută din populaţie (1137 persoane la evidenţă) sunt de etnie ucraineni, urmaţi de moldoveni şi un procent mai mic care se identifică ruşi. Satul este întemeiat în 1910, de către ucraineni din părţile Clişcăuţiului, din regiunea Cernăuţi. „A rămas o zicală din acele timpuri, că dacă un sătean este văzut că se pregăteşte de ceva important, face ordine în curte, este întrebat „Da ce te găteşti aşa, de parcă-şi vin oaspeţi din Clişcăuţi?!” – îşi aminteşte dna Lilia.

Mai jos – imagini video de la sărbătoarea din Dolinnoe.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *