Electorala 2019. Cunoaște candidatul: Lilian Carp, Blocul ACUM DA PAS

Lilian Carp s-a născut în r. Strășeni, este profesor de istorie, a predat la câteva instituții de învățământ, actualmente susține prelegeri la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. A ocupat și funcții publice. A fost șef de cabinet al ex-primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă, iar din 2014 este deputat în Parlamentul RM.

La prima rundă de dezbateri, organizate de Est-Curier au fost invitați trei candidaţi: Ojog Gheorghe, Carp Lilian, Burlac Veceslav . S-a prezentat Lilian Carp. Ceilalţi n-au reușit să vină, din diferite motive. 

Urmăriți dezbaterea cu participarea candidatului Blocului ACUM DA PAS, Lilian Carp.

Rezumatul rundei I a dezbaterilor electorale, la care au fost puse în discuţie probleme din domeniul social:

E necesară o reformare a prevederilor cu privire la poliţa de asigurare. Avem o poliţă medicală obligatorie, fără alternative privind poliţa privată. Sunt anumite categorii de persoane care-şi pot permite şi procurarea unei poliţe private. Alt aspect – externalizarea serviciilor din spitalele de stat la instituţiile medicale private şi la alte spitale de stat. Tehnologizarea spitalelor – să fie dotate cu tehnica necesară pentru diagnosticare corectă. Pensia s-a majorat pentru anumite categorii şi foarte puţini au avut majorarea de 37%. Îndemnizaţia unică de 600 de lei a fost acordată pensionarilor din contul retragerii altor beneficii. Nu avem bani la bugetul de stat pentru majorări, pentru că nu avem economie. Ţara are două surse de venit: remitenţele de peste hotare şi taxele vamale, şi doar câteva zone economice libere, în care statul nu a avut nici un fel de aport. Să revizuim reformarea sistemului de învăţământ. Astăzi există un pachet social pentru tineri, dar noi trebuie să prevedem în cât timp acest pachet social îl ajută pe tânăr să procure o casă, cum ajunge la instituţia de învăţământ, ce acces are la sistemul de sănătate. Suntem la etapa consultărilor asupra reformei teritorial-administrative, care ar scoate intermediarii dintre APL de nivelul I şi Guvern. E necesar să existe municipii şi primari de municipii, care să preia atribuţiile preşedinţilor de raion şi care vor avea contact direct cu administraţia publică centrală. Din câte cunosc, nici populaţia or. Criuleni nu are acces toată la canalizare. Procentul este acelaşi peste tot – în jur de 6-7%. La apeduct au acces ceva mai mult de 30%. Consider că aceste servicii trebuie regionalizate, iar Fondul Ecologic nu trebuie împărţit pe lucruri mici locale, dar pe construcţia unei reţele naţionale din câţiva operatori, care au capacitatea să ofere aceste servicii unui număr cât mai mare de populaţie. Sunt implicat în activităţile Blocului ACUM, fără să am angajamente faţă de anumite partide. În fracţiunea din Parlament a PL activez până în ultima zi. Faptul că am făcut un pas înapoi, a fost din cauza votării de către PL a mai multor judecători şi procurori. Au fost votaţi judecători (nume) din cauza hotărârilor cărora RM a pierdut sume enorme la CEDO. Eu nu am votat instalarea în funcţii a judecători şi procurori corupţi.

Candidează de la Blocul ACUM DA PAS, dar nu declară apartenență la vreun partid

Blocul electoral ACUM DA PAS l-a înaintat în calitate de candidat pe circumscripția 21 pe actualul deputat în Parlament, Lilian Carp. În ziua lansării sale în calitate de deputat, la Criuleni, Lilian Carp a spus că nu mai face parte din Partidul Liberal, pe listele căruia a intrat în Parlament. Dumnealui a spus că despărțirea de PL a avut loc în anul 2016, după ce fracțiunea din care a făcut parte a votat pentru niște judecători, intergitatea cărora a dat de bănuit. În ultima declaraţia, la rubrica interse, Carp scrie că este membru al Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, dar recent a precizat, că doar se implică în activităţile PAS, fără a declara apartenenţa la vreun partid politic.

Lilian Carp.

Lilian Carp. Sursa foto: http://bloknot-moldova.md

Lilian Carp (foto) s-a născut în s. Zămcioji, r. Strășeni. Are 40 de ani, este căsătorit. A absolvit Colegiul tehnic și facultatea de istorie a UPS ”I. Creangă”, calificarea istoric-arheolog, a făcut masteratul și studiază pentru doctorat în același domeniu. A făcut carieră în pedagogie, a predat istoria și filosofia în Liceul-internat cu profil sportiv, istoria, politologia și sociologia sportului la Universitatea de Educație fizică și sport. În 2014 a fost ales deputat în Parlament pe listele Partidului Liberal. Până atunci a fost consilierul ex-primarului general al mun. Chișinău Dorin Chirtoacă (2009 – 2014) și a fost și membru al Consiliului de administrare al SA ”Apă Canal Chișinău”(2012–2014). În decurs de șase ani a fost președinte al Federației de Polo pe Apă, și a folosit acest post pentru a menține în funcțiune unicul bazin în Moldova, în care se pot antrena jucătorii de polo.

Pe pagina web a parlamentului poate fi găsită declarația de avere a lui Lilian Carp pentru anul 2013, depusă la acceptarea mandatului de deputat. În anul 2013, actualul candidat al Blocului ACUM, a declarat un salariu de la Pirmăria Chișinău, venit de la exervitarea funcției de lector la USEFS, și venituri din calitatea de membru al consiliului de administrare al SA  “Apă-Canal Chişinău”. Tot acolo este indicat, că Lilian Carp a beneficiat de îndemnizație de consilier raional în r. Strășeni și de un onorar de la o asociație obștească. În total, în anul 2013, actualul candidat împreună cu soția sa, la fel, lector universitar, au avut un venit cumulat de 210 mii lei. Familia Carp a declarat în 2013 un apartament cu suprafața de 90 m.p, procurat în anul 2008 cu 20 mii de euro, un autoturism fabricat  în 1985 cu 11 mii de lei și un credit bancar în sumă de 14 mii de euro, împrumutat în 2011. În aceeași declarație Lilian Carp indică că este cofondatorul și  proprietarul a 30 la sută din compania ”Jerasdava”. În anul 2016, Comisia Națională de Integritate a inițiat procedura de control în privința lui Lilian Carp privind eventuala încălcare a regimului juridic al incompatibilităţilor în legătură implicarea deputatului în gestionarea acestei firme, date ce se conţin într-un act de constatare, dar cauza a fost clasată în legătură cu faptul, că deputatul a renunțat la calitatea de administrator al companiei, transmițând-o altei persoane.

În declarația depusă la CEC, la înregistrarea în cursa electorală, candidatul Lilian Carp a indicat, pentru anii 2017-2018, un venit cumulat în sumă de 450 mii de lei din salariul de deputat, 54 mii de lei din salariul de lector. În 2018, candidatul a mai procurat un autoturism Skoda Roomster cu 80 mii lei, dar a mai declarant și două conturi bancare pe care păstrează, în total, 10 mii de lei. Împrumutul luat din bancă în anul 2011 încă n-a fost stins.

Citiți și aici despre Lilian Carp și alți candidați la parlamentare: http://moldovacurata.md/news/view/profil-candidatlilian-carp

S. Cernov

LOGO-01

Dezbaterile electorale sunt organizate de redacția Est Curier în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API)
Responsabilitatea pentru organizarea și desfășurarea dezbaterilor revine în totalitate redacției.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *